Jak správně pečovat o pneumatiky?

Nejen o samotný vůz, ale i o jeho obutí je třeba náležitě pečovat. Dobrý stav pneumatik je životně důležitým faktorem pro bezpečnou jízdu. Co všechno životnost pneumatik ovlivňuje? A jak se o ně řádně starat? Odpovědi najdete v našem článku.

Výběr správného rozměru pneumatik

Základním předpokladem správné péče o pneumatiky je to, že máte nasazenou správnou velikost. Jak už jsme psali v tomto článku, samotné pneumatiky na sobě mají napsáno spoustu informací. Mezi ně patří právě i jejich rozměry - šířka, výška a průměr pneumatiky. Šířka pneumatiky se udává v milimetrech, následuje výška profilu v procentech. Za písmenem R pak najdeme průměr ráfku v palcích. Zápis těchto hodnot může na pneumatice vypadat například takhle: 205/55 R16. Při výběru nových pneumatik se proto podívejte na bočnici těch starých. Správný rozměr ověříte také ve velkém technickém průkazu.

Správný tlak, delší životnost

Nejdůležitějším bodem péče o pneumatiky je udržovat v nich správný tlak a pravidelně ho měřit. Tlak kontrolujte alespoň jednou za měsíc. Kouknout na jejich stav očima ale můžete před každou jízdou. Naprostou samozřejmostí by mělo být měření tlaku pneumatik před delší jízdou a nebo při převozu většího nákladu. Pravidelným měřením tlaku pneumatik dokážete výrazně prodloužit jejich životnost.

Hloubka dezénu

Další podstatnou věcí je kontrola správné a bezpečné hloubky dezénu pneumatiky, neboli jejího vzorku. Ten je důležitým faktorem při bezpečném brzdění. Zákonem stanovené minimum pro hloubku dezénu je u letních pneu 1,6 milimetru. To už ale hraničí s hazardováním. Zejména za deště. Naše doporučení hloubky dezénu je proto alespoň 3-4 milimetry. To je zároveň minimum u celoročních a zimních pneu.

Asi je vám jasné, že hloubku dezénu ovlivňuje tření pneumatiky s vozovkou. Čím déle a častěji jezdíte, tím více jsou pneumatiky opotřebovány. Pokud už dezén nemá potřebnou hloubku, není jiná možnost, než si pořídit pneumatiky nové.

Výměna pneumatik

Pokud jezdíte kvůli pravidelné sezónní výměně pneumatik do servisu, určitě byste si měli nechat pneumatiky před nasazením pořádně zkontrolovat. Pneumatiky si nechte vyvážit. To je pomůže chránit před opotřebením a vibracemi. Dobré je také seřídit geometrii kol. Zvýší se tím nejen ovladatelnost a bezpečnost vozu, ale také to sníží možnost poškození pneumatik. 

Údržba a skladování pneumatik

Údržba pneumatik probíhá spíše nárazově. Třeba před uskladněním nebo před výměnou “letňáků” za “zimáky”. Z pneumatik můžete odstranit nečistoty jako jsou třeba kamínky nebo štěrk. K čištění ale nepoužívejte přípravky, které obsahují olej. Ten by mohl poškodit vrchní vrstvu pryže. Čištění je dobré provádět obyčejnou vodou s rozpuštěným mýdlem. Pokud chcete pneumatiky čistit vysokotlakými čističi, dodržujte vzdálenost aspoň 20 cm. Při samotném skladování pneumatik vybírejte suché a tmavé místo se stálou teplotou.
 

Jestli právě vybíráte nové pneumatiky, rozhodně vám doporučujeme podívat se na náš katalog.

Nabízíme vám také síť profesionálů pro údržbu a výměnu pneumatik pro váš vůz.

Šťastnou cestu a pamatujte, že s Pirelli to máte pod kontrolou.