„Jde o to, co na sobě mít nebudou.“ Kalendář Pirelli 2025 připravuje Američan Green

Pirelli představilo umělce, kterému svěřilo podobu svého tradičního a dnes už legendárního kalendáře pro příští rok. Je jím americký fotograf Ethan James Green. Novinku sdílel na svých sociálních sítích formou videa sám fotograf i Pirelli.

 

Návrat ke smyslnosti s důrazem na intimitu

Ve videu se objevují náznaky návratu ke smyslnosti. „Nejde o to, co budou mít na sobě, ale o to, co na sobě mít nebudou.“ říká stylistka projektu Tonne Goodmanová. Cal™ se fotil v květnu a červnu tohoto roku v Miami Keys a představen bude v listopadu v Londýně.

Ethan James Green má zvláštní smysl pro esenciální a osobní krásu. Je jedním z nejzajímavějších fotografů současnosti. Muž narozený v Michiganu a žijící v New Yorku mísí upřímnost svého rodného Středozápadu s rozsahem a leskem svého adoptivního města. Výsledkem jsou portréty s udivujícími rozměry intimity, které zachycují a umocňují podstatu jeho objektů.

 

 

Práce a publikace

Umělec se zabývá tématy, jako je současná identita, sexualita a styl. Vytváří díla, která jsou výjimečná svou hloubkou a kvalitou. Greenova první kniha Young New York (2019, Aperture), je sbírkou portrétů přátel a spolupracovníků v parcích v centru New Yorku, která je kronikou rozsahu queer identity posledního desetiletí. Jeho druhá monografie, Bombshell (2024, Baron), vyvrací představu o stereotypním chování žen. „Sexbomby“ zkoumají a reinterpretují tento pojem. Vyzývá zde své modelky, aby se stylizovaly a pózovaly způsobem, kterým ztělesňují svůj osobní pohled na ženskost, půvab a sex-appeal. Rozvíjí tak svou velmi osobní vizi newyorské umělecké komunity.

Na podzim roku 2022 Green založil galerii New York Life, která rozvíjí jeho velmi osobní vizi newyorské umělecké komunity. Galerie sídlící v čínské čtvrti zve návštěvníky do kruhu umělců v centru města výstavami, které se zaměřují na začínající umělce, umělce jeho generace, neznámé archivy a umělecká díla 20. století.

Jeho práce se objevily například v publikacích Aperture, Arena Homme +, Dazed, Double Magazine, Foam Magazine, D, L'Uomo Vogue, M le Monde, Perfect, The New Yorker, Time, Vogue, Vogue Italia, W Magazine a WSJ Magazine. Spolupracoval také s řadou módních značek, mimo jiné s Alexanderem McQueenem, Dior, Fendi, Louis Vuitton, Miu Miu, Prada, Tom Ford a Versace.