Historie a úspěchy značky Pirelli v motorsportu

Když se řekne Pirelli, většina lidí si představí nejen legendární pneumatiky, ale také slavný kalendář a především svět motorsportu. Od svého založení v roce 1872 Giovanni Battistou Pirellim, si značka během let vybudovala globální reputaci v oblasti výroby pneumatik a vývoje technologií pro automobilový průmysl. Jedním z našich hlavních pilířů je dlouhodobé a hluboké zapojení do motorsportu, které sahá až na počátky závodní historie.

Historie Pirelli v motorsportu

Už v roce 1907, pouhých 35 let po založení, si Pirelli zajistilo globální pozornost, když vůz obutý na jejich pneumatikách zvítězil v závodě Peking–Paříž. Tato událost znamenala počátek strategického spojení Pirelli s motoristickými závody.

Od té doby Pirelli rozšířilo své zapojení do různých kategorií motoristického sportu, od rally, přes vytrvalostní závody až po motocyklové závody. Nejvíce pozornosti se však značce dostává díky jejímu partnerství s Formulí 1.

Pirelli a Formule 1

Pirelli je od roku 2011 výhradním dodavatelem pneumatik pro Formuli 1, což je jedno z nejprestižnějších a technologicky nejpokročilejších motoristických mistrovství na světě. Tento závazek, který vyžaduje neustálé inovace a testování, dostal Pirelli na pole postion pozornosti celého motoristického světa.

Formule 1 je známá tím, že klade obrovský důraz na detaily, preciznost a technologické pokroky. Pirelli zde jako exkluzivní dodavatel čelí neustálým výzvám. Pneumatiky musejí odolávat extrémním teplotám, různým povrchům tratí a zvládat vysoké rychlosti i prudké zpomalování. Kromě toho musí dodržovat přísná pravidla stanovená Mezinárodní automobilovou federací (FIA). To znamená, že Pirelli neustále testuje, zkoumá a vyvíjí nové materiály a směsi.

Vychytávka pro barvitější podívanou

Zajímavostí ve Formuli 1 je barevný systém označování pneumatik Pirelli. Tento systém, zavedený v roce 2011, se stal klíčovým vizuálním prvkem během závodů. Pneumatiky Formule 1 mají různé směsi gumy, které se liší svou tvrdostí a výkonností na trati.

V současnosti se používají tři hlavní barvy pro suché pneumatiky:

  • Bílá pro tvrdé pneumatiky (nejdelší životnost, méně přilnavosti),
  • Žlutá pro středně tvrdé (dobrý kompromis mezi výkonností a výdrží),
  • Červená pro měkké (krátká životnost, maximální přilnavost).

V mokrých podmínkách se používají modré a zelené pneumatiky. Tento systém nejen usnadňuje sledování strategie týmů během závodů, ale je i dobrým vizuálním prvkem pro fanoušky, díky kterému jsou více v obraze.

Zapojení do rally a vytrvalostních závodů

Kromě Formule 1 Pirelli operuje také ve světě rally. Mistrovství světa (WRC) je dalším důležitým milníkem pro značku, která se neustále věnuje vývoji pneumatik pro extrémní podmínky. Rally závody jsou jednou z nejnáročnějších forem motoristických sportů, protože vozy musí překonávat různé druhy terénu – od asfaltu, přes šotolinu až po sníh a led. Pirelli tu opakovaně prokazuje schopnost vyrábět pneumatiky, které si s těmito změnami podmínek poradí, aniž by ztratily na výkonnosti.

Pirelli dominuje i v rámci vytrvalostních závodů, jako například legendární 24 hodin Le Mans. Zde jde o naprostou spolehlivost a odolnost pneumatik, které musí vydržet extrémní zátěž po mnoho hodin v kuse. Tyto závody testují nejen rychlost, ale především trvanlivost a konzistentní výkonnost pneumatik v nejnáročnějších podmínkách.

Motocyklové závody

Pirelli se angažuje také v motocyklových závodech, kde je oficiálním dodavatelem pneumatik pro Mistrovství světa superbiků (WSBK). V tomto prostředí hraje klíčovou roli grip, stabilita a schopnost pneumatik reagovat na rychlé změny povrchu a zatížení. Superbike závody jsou nejen o rychlosti, ale také o schopnosti pneumatik umožnit jezdcům maximální kontrolu nad motocyklem při extrémních manévrech a náklonech.

Technologické inovace a udržitelnost

Účast v motorsportu není jen o prestiži, ale také o vývoji technologií, které se postupně promítají do běžných automobilových pneumatik. Motorsport je pro Pirelli laboratorním prostředím, kde jsou testovány nejmodernější technologie v reálných podmínkách. Ať už jde o směsi, strukturu pneumatik nebo nové materiály, vše je pečlivě sledováno a vyhodnocováno, aby mohla být data využívána i v běžné výrobě.

Firma také investuje do vývoje ekologičtějších materiálů a pneumatik, které mají menší vliv na životní prostředí. Cílem je snižovat emise a zlepšovat efektivitu jak v motorsportu, tak v komerční výrobě.

Zažijte to taky

Pokud jste nejen fanoušci motorsportu, ale i inovativních technologií, prozkoumejte naši nabídku pneumatik a zjistěte, jak si můžete užít špičkovou kvalitu a výkon i ve svém voze: https://www.pirelli.com/tyres/cs-cz/car/catalogue


 

Blog Pirelli